Segundo, en suksessrik advokat som gikk i terapi hos Berne, fortalte at han hadde vært i et selskap uken som gikk. Der hadde han sett en gutt som lekte cowboy i fullt utstyr med bukser, hatt og pistol.

Segundo hadde henvendt seg til den lille gutten.
–  «For en flott Cowboy!»
Hvorpå den lille gutten stoppet opp og så på Segundo
– «Jeg er ikke en Cowboy – jeg er bare en liten gutt i Cowboyklær».

– «Akkurat slik føler jeg meg også», sa Segundo til Berne. «Jeg føler meg som en liten gutt i advokatklær.»
Segundo var svært dyktig i rettsalen, men stjal tyggegummi når han var i butikken og handlet…

JegtilstandeneEric Berne forklarer «jegbevissthet» (eller «jegtilstander») som en samling følelser betinget av adferd. Jegtilstander er sentralt i Transaksjonsanalysen, og Berne var klar på at hvis det vi holdt på med ikke kunne brytes ned til jegtilstander, så var det ikke Transaksjonsanalyse vi holdt på med. Han delte jegtilstandene i tre kategorier: Jegtilstand som ligner foreldrenes, jegtilstand som ubevisst gjør en nøktern vurdering av realitetene og jegtilstanden som er en levning som er fiksert i tidlig barndom. Berne kalte disse jegtilstandene for Foreldre, Voksen og Barn. Når vi bruker stor forbokstav er det om en jegtilstand, Foreldre er om foreldrejegtilstanden, mens foreldre beskriver opphavet vårt.

Jeg opplever fra tid til annen at man oppfatter at det er «riktig» å være mest i sin Voksen, men alle jegtilstandene er like viktige å ha med seg. Hvis vi for eksempel ikke hadde vært i stand til å føle omsorg for barna våre, en adferd som hører hjemme i Foreldre, ville menneskeheten dødd ut relativt raskt.

Se Strukturmodellen  og Funksjonsmodellen for illustrasjon av jegtilstandene.