Humor test

Humor er så mangt

Uten humor tenker jeg at livskvaliteten min hadde blitt redusert dramatisk. Den kommer boblende i lyse og mørke stunder, og bidrar til glede både for meg og (for det meste) for mine omgivelser. Jeg er opptatt av at humor skal være artig for alle, altså at den ikke skal gå på bekostning av andre, men bidra til felles glede. Ironi og spydigheter liker jeg dårlig. Og da er vi umiddelbart over på de forskjellige typene humor.

De fire forskjellige humor-typene

Vi kan ha varierende sans for humor, altså hvor mye vi setter pris på og ler når vi utsettes for humor. Og så kan vi skille på hvilken type humor vi setter pris på. Martin og hans medarbeidere har delt humor-typene i fire:

  • Tilknyttende humor
  • Selvstøttende humor
  • Aggressiv humor
  • Selvutslettende humor

Tilknyttende humor

Å oversette Affiliative humor har sine utfordringer, og så synes jeg tilknyttende humor er beskrivende. Når vi ler sammen av denne typen vennligsinnet humor, styrker det de relasjonelle båndene mellom oss. I forskningsartikkelen «Social Laughter Triggers Endogenous Opioid Release in Humans» (Manninen et al., 2017), viser de at latter medfører en frigjøring av opioider som fremmer langsiktige forhold mellom mennesker. Tilknyttende humor er en positiv form for humor.

Selvstøttende humor

Selvstøttende humor kan jeg praktisere helt alene. Jeg kan humre meg igjennom et Pondus på sengen, eller vinkle en trist situasjon til noe komisk. Eller jeg kan gjøre det sammen med andre:

Da foreldrene våre døde alt for tidlig og med kort mellomrom, satt mine to søsken, min kone og jeg i bilen på vei hjem etter et trist møte. Vi var stille, og det var tett, varmt og trangt i baksetet hvor jeg satt. Så kom dette bildet sakte boblende til overflaten:
«Ja, med den farta her får snart hele familien plass på en tråsykkel…»
Og vi hylte av latter.

Selvstøttende humor er en positiv form for humor.

Aggressiv humor

Ironi og spydighet går ut over noen andre. Vi har det altså morsomt på andres bekostning. Ironi og spydigheter er en viktig ingrediens i mobbing. Mobberen lirer av seg ‘morsomheter’ som får sine tilhengere til å le på bekostning av mobbeofferet. De som bruker aggressiv humor forsøker å hevde seg ved å trykke andre ned.
Jeg opplever foreldre som bruker ironi overfor sine små barn. Barn under 7-8 år har ikke kognitive evner som gjør dem i stand til å forstå ironi og spydigheter.

Aggressiv humor er en negativ form for humor.

Selvutslettende humor

Når vi har det morsomt på egen bekostning, styrker vi et negativt selvbilde. «Herregud, jeg var så teit i går, asså. Alltid når jeg..» kan være morsomt for andre, men har en kostnad for en selv. Av og til synes jeg at jeg har gjort noe teit, og kan formidle dette med himlende øyne til min kone. Det kan være fint å dele med en nær person når man har tråkket i baret. Samtidig er det viktig å ikke bruke denne formen for humor som fast underholdningsbidrag, og sakte men sikkert overbevise seg selv og andre om at man ikke bare gjør teite ting, men faktisk ER teit.

Selvutslettende humor er en negativ form for humor.

Om testen

Professor Emeritus Rod Martin med flere har utviklet testen du kan kjøre her. Se referanse på slutten av artikkelen. Testen består av 32 påstander. Det er syv påstander i hver av de fire kategoriene, og resultatet viser hvordan din sans for humor fordeler seg på de fire humortypene.
Du kan også se hvordan ditt resultat er i forhold til en studie som Martin & co gjorde på 470 menn og 725 kvinner.

Et tips er å la en som kjenner deg godt ta testen med deg i tankene, for å se hvordan andre oppfatter deg.


Rod Martin tar humor på alvor

Referanser

  • Martin, R.A., Puhlik-Doris, P., Larsen, G., Gray, J., and Weir, K. (2003). Individual differences in uses of humor and their relation to psychological well-being: Development of the Humor Styles Questionnaire. Journal of Research in Personality, 37, 48-75.
    https://www.psytoolkit.org/survey-library/
  • Manninen, S., Tuominen, L., Dunbar, R. I., Karjalainen, T., Hirvonen, J., Arponen, E., Hari, R., Jääskeläinen, I. P., Sams, M., Nummenmaa, L. (2017) Journal of Neuroscience https://doi.org/10.1523/JNEUROSCI.0688-16.2017

Litt reklame for Jon Morten Melhus (min bror) og hans bok om humor på jobben.

Hvis du er interessert i humor på jobben, kan jeg anbefale boken Latterlig Lønnsomt, som er forfattet av Jon Morten Melhus og Trond Haugen.

Similar Posts