helsefarlige foreldre

Helsefarlige foreldre

Det hender vi blir sittende i forvirring når voksne klienter beskriver sine foreldrene. De kan omtale dem som verdens beste mor eller far i det ene øyeblikket, og i det neste fortelle om vedvarende straff og avvisning i oppveksten.

Som små barn er vi helt avhengige av mor og far, og vi vil så gjerne bli elsket. Det er så smertefull å erkjenne at de ikke elsker oss, at vi heller tar på oss skylden; «Det er ikke rart at mamma slo, hun var ofte kjempesliten og jeg maste nok fælt. Mamma var jo ikke slem!»

Det har hendt at min impuls har blitt så sterk at jeg spontant har protestert: «Jo, mor var slem. Mor slo deg.»

Som voksne kan vi bære med oss dette forsvaret som vi strengt tatt ikke trenger lenger for vår overlevelse. Vi fortsetter å jobbe for å få anerkjennelse, bli sett og hørt. Det må da være noe jeg kan gjøre annerledes? Den bitre erkjennelsen av at mor eller far kanskje ikke er i stand til å elske er tung å svelge.

Testen helsefarlige foreldre

Her kan du besvare 8 spørsmål som kan belyse ditt forhold til dine foreldre. Spørsmålene er utformet av psykoterapeuten Susan Forward.

Susan Forward er en av USA’s ledende psykoterapeuter og en bestselgende forfatter. I tillegg til hennes private praksis har hun fungert som en terapeut, instruktør og konsulent for mange Southern California psykiatriske og medisinske institusjoner. Hun har blant annet skrevet bøkene «Men Who Hate Women and the Women Who Love Them» og «Toxic Parents» som denne testen er laget ut fra.

 

Similar Posts