Litt om Transaksjonsanalyse (TA)

I praktisk anvendelse blir transaksjonsanalyse (TA) brukt i Coaching og i diagnose og behandling av mange typer psykologiske utfordringer, og den gir en metode for terapi for enkeltpersoner, par, familier og grupper.

Utenfor det terapeutiske området blir TA brukt i opplæring for å hjelpe lærere å holde klar kommunikasjon på et passende nivå, i rådgiving, ledelse og kommunikasjonstrening.

Transaksjonsanalyse er en teori om personlighet, kommunikasjon og en systematisk psykoterapi for personlig vekst og personlig utvikling.

Som personlighetsteori beskriver TA hvordan mennesker er strukturert psykologisk. Den bruker modellen «Foreldre – Voksen – Barn» for å gjøre dette. Den samme modellen hjelper oss til å forstå hvordan mennesker fungerer og uttrykker seg i sin oppførsel.

Som en kommunikasjonsteori utvider TA seg til en metode for å analysere systemer og organisasjoner.

TA introduserer ideen om en livsfortelling, det vil si en fortelling man har om sitt eget liv for å svare på spørsmål som hvordan klarer jeg meg i livet og hva slags person er jeg. Denne fortellingen, sier TA, holder man seg ofte til, uansett konsekvenser, for å bevise sin rett, selv om det kan koste smerte, tvang, nederlag og andre dysfunksjoner.

  • Filosofisk forutsetning
    • Alle mennesker er verdifulle og likeverdige
    • Normalt har vi evne til å tenke
    • Vi bestemmer i stor grad egen skjebne
    • Vi trenger oppmerksomhet fra andre