Per kommer for n’te gangen tilbake til at han vil ha ny bil. Kari vil ikke det. Han har ingen penger, og hun vil ikke bruke sine og mere til på ny bil nå. De nedbetaler ennå på inkassogjelden han hadde da de ble sammen.

«Du er bare så jævlig glad i penger, du!»

Han bjeffer det mot henne. Hun ser litt forvirret på ham. Forsøket på å begrense forbruket så det matcher inntektene faller ikke i god jord. Ny bil har de bare ikke råd til nå – spesielt ikke den eksklusive modellen han vil ha.

«Du skal bare spinke og spare og samle så du kan sitte og kose deg og lese den fete kontoutskriften din.»

Det kiler litt i magen. Hun skammer seg. Det er en kime av sannhet i det han sier. Senest for et par dager siden satt hun og gikk gjennom kontoutskriften, men det var jo ikke fordi hun…

«Det er en stor og sikker bil, men du bryr deg jo mer om penger enn at ungene kan bli drept i det vraket vi kjører rundt i. Du er så uansvarlig at barnevernet burde vært koblet inn, vet du det?»

Hun lukker øynene og trekker pusten. Nå er han i gang…

 Når partneren påstår at du er som ham

Narsissisten og psykopaten kommer gjerne med påstander om sine ofre som er basert på en kime av sannhet:

Hvis du har lest en kontoutskrift, kan han beskylde deg for å være verdens største gjerrigknark.

Hvis du spør hva han gjorde i går kveld, kan han komme med beskydningen om at du er (en) kontrollerende (hurpe)

At det er en kime av sannhet der, gjør at påstandene er vanskelige å avvise, både overfor ham og kanskje til og med overfor deg selv. Har han rett? Er jeg kontrollerende og opptatt av penger???

Dette kan være forvirrende. Er det ikke han som alltid prater om penger? Er det ikke han som til enhver tid skal vite hvor jeg er og hva jeg har gjort og skal gjøre? Er det meg???

Påstandene dreier seg om den som kommer med dem.

Hvis narsissisten og psykopaten beskylder deg for utroskap, kan du være ganske sikker på at han har vært utro.

Beskylder han deg for å være grisk, sier det noe om hans egen griskhet.

Beskylder han deg for å være kontrollerende, er det fordi han selv er så kontrollerende.

Beskylder han deg for å være psykopat? Mange av de som tar psykopattesten på disse sidene, forteller om en partner som kommer med denne typen beskyldninger.

Innsikten om dette kan være nyttig for deg: Når han kommer med grunnløse beskyldninger om flørting og utroskap, er det sannsynlig at han har flørtet og vært utro.

Kan du snu det rundt?

Klarer du å holde hodet kaldt? Kan du klare å kjenne på beskyldningene som kommer og analysere dem uten å bli deltaker i en krangel?

Partneren din beskylder deg for å være glad i penger
Kan du i tankene snu denne påstanden rundt og tenke at «Han er glad i penger»? Hvordan kjennes det ut? Er det et tilbakevendende tema?

Partneren din beskylder deg for å ikke være en ansvarlig mor
Kan du i tankene snu påstanden rundt og tenke at «Han er en uansvarlig far»? Hvordan kjennes det ut? Tar han ansvar,  er han likegyldig, utsetter han barna for risiko?

Partneren din beskylder deg for å være utro
Kan du i tankene snu påstanden rundt og tenke at «Han er utro»? Hvordan kjennes det ut?

Jeg gjentar hele tiden «i tankene». Det er meningsløst å gå i argumentasjon hvis du lever med en narsissist eller psykopat.

Narsissisten og psykopaten er gode på å manipulere omgivelsene, med det virker som om de avslører seg ved å komme med påstander om andre ut fra seg selv og egne handlinger. Bruk påstandene til å forstå hvem den andre er – hva den andre holder på med. Kanskje virker påstandene mindre nedbrytende og krenkende på deg også hvis du velger denne innfallsvinkelen.

Og helt til slutt – NEI, han eller hun vil ikke endre seg til det bedre. Løp, løp.

Jeg har valgt å la mannen Per være bad guy i denne artikkelen, men det er liten kjønnsmessig forskjell når det gjelder narsissisme og psykopatiske trekk.

Similar Posts